MOTTO

Vítám Vás na Cákalských stránkách...



Zdravím všechny pravidelné i náhodné návštevníky mých osobních webových stránek. Zachycuji zde písmem a fotem svoje zážitky a poznatky z cest, okolní události, myšlenky a názory, trochu své i jiné historie.



Věřím, že Vás tu na Cákalských stránkách něco z uvedených článků, zpráv nebo meditací zaujme a třeba i inspiruje...

LZT

Napište nám

trempové na hradu kašperk

Třetí říjnový víkend je tu, rok se s rokem sešel. Již po osmnácté balí trempi svoji strůj, aby si připomněli a dokázali, že stále patří ke své skupině... Cílem letošního vandru je podhůří šumavské centrální oblasti.

Vysedáme v obci Stachy ještě za světla, stašskou hospodu s moravskou šenkýřkou s rajcovním rozparkem a hustě nepodařenou domácí klobásou opouštíme již za hluboké tmy. Ovšem v dobré kondici. Čeká nás oblíbený trempský večer s ohněm, pivem a kytárou. Přichází za mrazivé noci na ohništi u chalupy pod Popelnou horou.

Východ slunce je impozantní... ranní zaměstnání standartní... Vyrážíme po stezce kolem říčky Losenice. Vynecháváme mystické keltské hradiště Obří hrad a po hranici I.zóny národního parku přicházíme do prosluněných Kašperských Hor. Idilka na náměstí a kofitime jsou dokonalé, hrad Kašperk je na dohled......

Stezka do kopce ku hradu trempy řádně prověřila, na zádech nesou celý svůj dům... A ten se pronese... Osvěžujeme se, přecházíme na sousední Pustý hrádek s výhledy na hory a hrad Kašperk.

Jdeme hledat noční kemp . Není to nijak snadná záležitost, nakonec táboříme v lese na divoko. Přichází i tradiční rituální vaření na ohni. Jak jinak, než strava dalekého západu.... boby se slaninou... Teskně zazní kytára, k tomu dopíjíme přes kořeny nesené zásoby pikslbeer (správně dosenbeer) s trochou kořalky. Vše je jak má být. Uvědomujem si, jak nesmírně těžké, avšak neskutečně krásné, je být trempem.......

Nedělní ráno je zalité sluncem, výhledy na šumavské kopce nádherné, kráčíme dál ku vrchu Královský kámen a odtud na vrchol Javorníku. Ten byl za protektorátu dokonce nejvyšší horou Čech a Moravy s 1066 m.n.m.!!!!! Klostermanova rozhledna s panoramatickými fotkami umožní dobrou orientaci mezi horami na obzoru. Posilňujeme se v hospodě Vyhlídka v Javorníku a sestupujeme do Stachů. Kruh se uzavírá.

Patříme do kraje z prosluněné stráně... a slibujem si... Trampy zůstaneme.

 

LZT - říjen 2008