MOTTO

Vítám Vás na Cákalských stránkách...



Zdravím všechny pravidelné i náhodné návštevníky mých osobních webových stránek. Zachycuji zde písmem a fotem svoje zážitky a poznatky z cest, okolní události, myšlenky a názory, trochu své i jiné historie.



Věřím, že Vás tu na Cákalských stránkách něco z uvedených článků, zpráv nebo meditací zaujme a třeba i inspiruje...

LZT

Napište nám

oberpfalz - naturpark a řeka naab

Zájezd do oblasti Oberpfalz, součásti spolkové republiky Bavorsko, byl improvizací na původně plánovanou Lužickou Nisu v Dolni Lausitz v Sasku. Ale okolnosti nakonec na poslední moment změnily plán a vyrazili jsme via Plzeň - Rozvadov - Oberpfalz a bylo ... Nebylo to úplně bez přípravy a tak se vědělo kam..Soutok říček Heidenaab a Waldnaab tvoří řeku Naab, která si to po nějakých 98-mi km vplave těsně na Regensburgem do Dunaje. Trochu neznámá, co se týče charakteru okolí a splavnosti a jeden z tipů pro vodu vhodnou pro seakajak. Splavnosti není třeba se bát. Na řece jsou tři vodočty, na horním v Unterkoeblitz je minimum 90 cm, jel jsem při 105 a 10m3 a od říčního km cca 60 je to v podstatě jedno ... Řeka je nížinná, široká 20-40 m a v proudnici má dostatečnou hloubku. Snad jen ve štěrkových naplaveninách je třeba hlídat ponor. Seakajak je pro ni to správné plavidlo, aspoň to ubývá.

Startuji od mostu ze soutoku obou naabů v horké červnové neděli a etapa má 21 km. Nenakládám si, "zamrzlé kajakářské rameno" mně ještě stále pěkně tahá ze sedačky, ale jde to. Příjemně mírně proudící voda mně přes tři jezy donesla do starobylého města Nabburgu, kde poblíž v Perschen kempujeme u koupaliště. Podvečerní prohlídka krásného centra Nabburgu na kolech a hutné bavorské pivko doplňují chybějící tekutiny z tůry.

Druhý den pak dalších 19 km přes dva jezy do Fronbergu před Schwandorfem a stačilo. Tedy aspoň k poznání, co od řeky očekávat. Myslím, že jako terén pro seakajak je Naab v pohodě. Rozhodně je lepší jej jet "na těžko", to jest s veškerou výbavou sebou a s kempováním na břehu ve volné přírodě. Tábořišť je dostatek a i když jsme v Německu, i tam to jde ... Kempy přímo na řece nejsou, několik jich je v blízkém okolí a ta obstrukce s převážením lodí nestojí za námahu.

Operativně jsme se rozhodli ke změně programu a využili odpoledne a poslední třetí den zájezdu k poznání oblasti se statutem Naturpark ... Oberpfalzwald - přírodní park Hornofalcký les ... Nedaleko Schwandorfu se prostírá rovinatá lesnatá jezerní oblast, na níž vycházejí turistické trasy z obce Wackersdorf. Je to pěkné poježdění mezi přírodními jezery, pískovnami a chovnými rybníky-nádržemi. Kempujeme u jednoho z větších jezer Murnersee a ještě navečer i s poválením u vody objíždíme toto jezero a ještě větší Brueckelsee. Navečer za zapadajícího slunce jsou výhledy na jezera velmi romantické.

Poslední den pak volíme tůru po značené cyklotrase podél řeky Schwarzach, Schwarzach radweg. Při hledání nástupiště jsme díky nepřesnému údaji z mapě nenašli oficiální začátek trasy. Překvapením ale bylo zjištění, že očekávaná trasa je ve skutečnosti cyklostezkou po zrušené železniční trati. Začíná v obci Woelsendorf (u hasičské zbrojnice) nedaleko Nabburgu, byla dokončena teprve před třemi lety v roce 2005 a do Schoensee u českých hranic (oblast Český les jih ) měří neuvěřitelných 41 km!!!! bezstarostné jízdy ...!!! Oficiálně se jmenuje cesta česko-bavorského přátelství. Takže Schwarzachradweg upadá na rozcestí v zapomnění a jedeme cestou nejmenšího odporu ... krása nesmírná. Jak stezka, tak okolí příjemně zvlněné přiměřeně kulturní krajiny .........

Stezka je perfektní na každém metru a prvky železniční tratě zapadají do krajiny naprosto přirozeně.

Co dodat, cykloturistická lahůdka, kterou CCK nemůže nedoporučit každému obdivovateli zdánlivě všední a přesto neopakovatelně krásné středoevropské vrchoviny. V povodí Naabu pak vodácký turista může objevovat další pěkné říčky, jako vzpomínaný Schwarzach, Vils, Wald a Heidenaab, Velký Regen ...........

LZT - červen 2008